Waarom is vis gezond?

Waarom is vis gezond?

Vis hoort thuis in een gezond voedingspatroon, het zit namelijk boordevol voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor ons lichaam!

We horen het heel vaak, eet 1x per week vis want dat is goed voor je gezondheid. Gezonde vetten van de vis en de omega 3 zijn goed voor je energiepijl en voor de opnames van andere vitamines..

Maar wát is het nu wat vis gezond maakt? Wat doet het écht met jou gezondheid?

Het eten van vis heeft enorm veel gezondheidsvoordelen.

De meeste vissen, schaal- en schelpdieren zijn rijk aan vitamine B12 en B6. Ze bevatten mineralen zoals jodium, fosfor en seleen.

Kreeft bijvoorbeeld scoort vooral hoog op de vitamine B1-index, terwijl vette vis weer erg rijk is aan vitamine D, B2 en vitamina A. Daarnaast bevat vis van nature al eiwitten en gezonde vetten, welke dus onmisbaar zijn voor het lichaam.

Zo heeft kabeljauw een hoog aandeel in fluor, selenium en jodium. Dit allen is goed voor onze stofwisseling en ons immuunsysteem.

Maar goed, we zullen je niet gelijk overladen, we gaan  van de belangrijkste elementen even toelichten.

We kunnen het onderscheid maken in vette en magere vissoorten.

Allereerst de Vette vis:
Vette vis klink ongezond in je oren maar ons lichaam heeft juist ook deze vetten nodig. Juist.. voor de energie.. voor bouwcellen en.. voor de opnames van vitamines. Dan hebben we het wel over de gezonde onverzadigde vetzuren. Waar vinden we deze —> oa in noten en vis!

De omega-3 vetzuren zijn de meest welbekende die behoren tot de gezonde onverzadigde vetzuren, ze versterken ons immuunsysteem. Bij onvoldoende omega-3 kan je last krijgen van ontstekingen doordat je immuunsysteem niet optimaal werkt.

Welke vissoorten behoren tot de groep die hieraan bijdragen?

Makreel, paling, zeebaars, haring, zalm, sardientjes behoren tot de vette vissoorten. Zoals we weten zijn er vele studies die aantonen dat eten van vette vis de kans verkleint op het sterven door hart en vaatziektes. Ook de zwangere vrouw heeft een mindere kans op vroeggeboorte en het verkleint de kans dat bij het ongeboren kind onderontwikkeling ontstaat. Bij ouderen is de kans op dementie verkleint door het eten van vette vissoorten.

Zowel voor ouders als hun kinderen is het van belang om kennis te maken met deze vissoorten, zodat ze allen voldoende omega-3 vetzuren binnen krijgen. Het helpt ons bij een goede ontwikkeling en groei.
Omega-3 helpt ons bij verschillende processen in ons lichaam en zo helpt het aan het onderhoud van onze hormoonhuishouding. Een mooie huis, goede ogen, het goed functioneren van ons zenuwstelsel en de hersenen.

Vitamine D, deze heeft ons lichaam nodig voor onze botten en tanden sterk te houden. Verder is vitamine D goed voor onze weerstand en de werking van onze spieren.

Eiwitten zijn essentieel om het spierweefsel in stand te houden, ze helpen om je bloeddruk te verlagen en je bloedvaten soepel te houden. Vis bevat ongeveer 20% eiwitten, afhankelijk van het soort.

Voor het helpen bestrijden van een slecht cholesterol zijn Garnalen, Krab en Kreeft goed. Deze bevatten de juiste cholesterol.

Dan hebben we de magere vissoorten: kabeljauw, schar, wijting, tong, schelvis, forel… deze bevatten óók vetzuren maar niet zo rijk als de vette vissoorten. De vissoorten zijn uitermate geschikt voor de mensen die op hun gewicht moeten letten, ze bevatten namelijk zeer weinig calorieën.

Het is ook de soort bereiding die deze vissoorten “mager” houden.. deze vissoorten zijn zeer geschikt voor het stomen of een bereiding in de oven. Door weinig toegevoegde vetten behoud de vis zijn “magere” bestaan en de smaak blijft goed in takt. Beetje kruiden gebruiken voor een toegevoegde smaak mag zeker, maar gebruik dan weer niet te veel viskruiden met zout, dit houd weer veel vocht vast en de vis is van zichzelf vaak al zout genoeg.. Let dus op met zoute vis!

HOE VAAK MOETEN WE NU VERSE VIS ETEN?

We geven je even een idee van de hoeveelheid die je per dag volgens de voedingsadvies wijzer binnen zou moeten krijgen: per dag 200 mg aan omega-3 vetzuren EPA en DHA.

Ter illustratie: in 100 gram vette vis zit meer EPA en DHA dan 7x de aanbevolen hoeveelheid per dag. Minstens 1x per week vette vis is dus al voldoende.

Echter… mensen die een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten of personen die eerder een hartinfarct of beroerte hebben gehad, hebben baat bij méér dan 1x per week vette vis.

Maar wat als je helemaal geen vis lust??

Alaska koolvis is een goed alternatief voor degene die geen visliefhebber is. Dit witte tot lichtroze vlees is bijzonder mild en mals. Dit maakt deze vissoort erg toegankelijk als “gezonde vis optie”. Deze vissoort is ook rijk aan eiwitten, vitaminen, mineralen, jodium en omega-3 vetzuren.